Pages

SMILE:)

SMILE:)

Sunday, December 13, 2009

separuh jiwaku pergi

Separuh Jiwaku Pergi by Anang

Separuh Jiwaku Pergi
Memang indah semua
Tapi berakhir luka
Kau main hati
Dengan sedarmu
Kau tinggal aku

Reff:
Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku

Kau bilang tak pernah bahagia
Selama dengan aku
Itu ucap bibirmu
Kau dustakan semua
Yang kita bina
Kau hancurkan semua

Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati hati ini
Kau curangi aku

Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
Kau khianati
Kau curangi aku
Kau dustai hati
Benar kumencintaimu


note: i just luv this song so much......

Anak-anak zaman sekarang

Kematangan merupakan satu permulaan bagi membentuk sebuah kehidupan. Dari seawal usia kanak-kanak, kita ditatang, dijaga serba-serbi oleh kedua ibu bapa yang menyayangi. Hampir semua kerperluan disediakan untuk memenuhi kehendak kita. Kedewasaan menginjak menjadi remaja yang banyak ragam dan keinginan. Sesungguhnya membesarkan anak-anak merupakan satu tanggungjawab berat kepada ibu bapa kerana apa yang diterapkan adalah bekalan yang membentuk kehidupan anak mereka. Di usia inilah ramai anak remaja yang kecundang. Banyak cabaran dan godaan yang menerjah masuk memesongkan haluan mereka. Arus kemodenan kini membenarkan anasir-anasir luar mudah untuk singgah. Bagaimana mereka untuk menepis segalanya sedangkan mereka masih belum utuh jiwanya. Anak muda pantang dicabar dan keinginan untuk mencuba mengatasi segalanya. Cuba lihat di sekitar kita, ada anak muda yang berjaya, gah di persada masing-masing. Namun tak kurang yang kecundang. Menjadi raja di jalan raya sehingga mengundang padah pada sekeliling mereka. Ada juga yang menjadi pendamping setia musuh nombor satu negara. Dadah menjadi aksesori kehidupan. Kini, tidak kira remaja lelaki mahupun perempuan, semuanya hebat dan bangga dengan apa yang mereka ada. Siapa yang patut kita salahkan? Tidak perlu menuding jari kepada sesiapa kerana telunjuk yang menghala ke arah org lain hanya satu sedangkan jari-jari lain menuding terus ke arah diri kita sendiri. Cuba kita renungkan, di mana letaknya kepentingan kita dalam membentuk anak-anak ini menjadi orang yang berguna. Cukupkah dengan wang berjuta dan kebebasan tanda berdikari?Guru-gurukah yang perlu menerapkan modal insan kepada anak-anak ini? Sejauh mana seorang guru boleh membentuk mereka? Tidak terkesankah mereka sekiranya ibu bapa mereka sendiri sentiasa menjentikkan nilai-nilai murni ke dalam diri mereka. Naluri seorang anak akan lebih menghargai 5 minit yang diberikan oleh keluarga daripada 5 jam yang dilalui bersama guru-guru dan orang lain. Di sinilah peranan institusi keluarga dilihat penting untuk membina sebuah keluarga yang bahagia dan jauh dari segala masalah sosial. Keluarga bahagia pelindung budaya dan sahsiah remaja.Renung dan fahami di mana letaknya tanggungjawab kita.

pelangi

lapisan warna terbias indah
selepas rintik hujan membasahi bumi
aku pandang pada wajahnya
tak nampak suram
yang terlihat warna-warni ceria
senyuman terukir di wajah pencinta
keindahan alam yang tak terhingga
sungguh Tuhan hanya Kau yang berkuasa
mencipta keindahan pelbagai rupa

hari hari kursus


dah lama aku tak kuar daripada pejabat....rasanya dah tiba masa untuk aku hadir kursus lagi...apatah lagi mmg blm cukup pun jumlah kursus yang perlu dihadiri....then one of my fren suggested a course at intan bukit kiara....kepimpinan dan pengurusan organisasi...alasan pertama kenapa aku nak hadir course ni sebab aku rasa aku banyak kekurangan dalam menjadi seorang ketua...apatah lagi nak handle staffs yang lebih berpengalaman dan berusia...mungkin hadir kursus ni nanti akan dpt beri satu semangat atau pendekatan baru untuk aku become better day by day...alasan lain...aku nak jalan2....shopping2 sket....:)....tarikh kursus 15 sampai 20 nov....13 nov aku dah terpacak kat LCCT...hehehe....dat nite we booked a hotel (im not sure either im satisfied enough wif the condition or not...huhu) but never mind...dah ter"booked" pun....tapi yang pasti mulut member2 aku tak berhenti2 membebel itu tak kena ini tak kena....termasuk mulut aku lah esp afta havin a terrible breakfast ever......


1st activity is "movie inggg"...pisau cukur...yang aku tahu aku tido sebaik masuk suku ke berapa pun aku tak sedar...tp sempatlah dengar "oh my Gucci "...esoknya aktiviti jalan2 bermula....SOGO, MIDValley, OU, Sunway, Pavillion...sume kami jelajah...mmg tak sedar diri gaji belum masuk...dalam merungut belum dapat gaji banyak jugak yang habis esp si CT...dia punyer beli baju pantang masuk PDI ker...MNG ker....rembat ajerk...ada la sepuluh helai agaknya...sama naik ngan k.mimi....habis semua tempat masuk gara2 nak cari PDI purple....sib baik jumpa, kalo tak meracau kot masa nak balik KB...hehehehe....aku cam biasa...beli baju ni susah sket....benda2 lain ada lah skit2.berbelanja secara berhemah ( ni kalo k.mi or CT baca ada kena kutuk jugak ni )....hey...hampir terlupa...all of u suppose tengok 2012....besh....takdala plak aku tido tengok cite ni...it means cite ni bagus.....even seat dah dkt screen kiteroang amik jugak sebab dah banyak kali check cinema asyik penuh jerk...almost a week++ kat sana hari2 jadual penuh dengan aktiviti...perghhhh.....



pasal kursus bagus...peserta yang pelbagai jabatan dan peringkat usia ( siap ada klon a.sey, klon en.lan ludin, klon k.da tumpat )....kiterorang siap gelak2 tengok muka sama...tenaga pengajar intan pun best2 esp dr.ong yang sentiasa buat peserta geli hati dengan cerita2nya:).....i will attend other courses here next time...even kena naik turun tangga yang amatlah banyak...memang kalau aku stay sini for a month pun aku bleh turun berat ni...hahahaha....just imagine to attend DPA for almost 6 months....a.pi sampai kurus2 lagi...wooooo....even he encouraged us to attend dat course....i'll think twice(or maybe sampai hangusla....bukan stakat masak lagi dah)....huhu....am i hav dat "fightin spirit" nak habiskan sume aktiviti dia..can't imagine....


oklah....we spent more than a week here n YES is comin'...aku rasa lebih baik aku balik KB...hahahaha....kalo tak memang balik poket kosong...usai kursus aku pada kali ni bermakna lengkaplah tuntutan memenuhi 7 hari setahun bagi kakitangan kerajaan....dan aku kembali refresh my knowledge about all the theories sebab tu adalah antara subject aku masa kat uni....kalo tak hadir kursus ni aku rasa lama-lama mmg hilang terus ilmu tuh...apa-apa pun aku enjoy dengan perjalanan aku di sini.


TO ALL GOV SERVANTS....HADIRLAH KURSUS:)...IT IS NOT JUST TO MEET THE REQUIREMENT...IT IS FOR US...IT IS A LONG LIFE LEARNING..ENJOY:)

Wednesday, November 4, 2009

Titipan hati

mendung belum berlalu pergi
pelangi rajuk untuk kembali
tiada sinar mentari lagi
tiada jiwa dalam kehidupan ini

taufan hati bergolak tanpa henti
tak kumengerti titipan hati ini
damailah hati jangan bersedih lagi
percaya bahagia sentiasa menanti.


wajie;com lab smkdam 05/11/2009

imbau zaman sekolah


rite now at my old school...smkdam...attending an ICT course...banyaknyer perubahan di sekolah ni...namun still ramai cikgu2 yang pernah ajar aku dulu...thank God diorang still kenal aku...maklumlah almost 8 years aku tinggalkan zaman persekolahan...sempat aku lawat balik tempat2 lepak aku dulu...taman datin...dewka
(dulu open skrg dah berdinding)....kantin dah berubah tempat...kelas 2 lambda dulu dah jadi dewan plento ( dunno how to spell...tak ingat nak tengok td )...lorong tepi tandas dekat koop yang menjadi tempat lepak aku dulu....dinding2 makmal yang masih ada lukisan2 aku dan rakan2...terimbau kenangan zaman persekolahan yang sememangnya takkan pernah aku lupakan...dan aku percaya, bagi semua org zaman persekolahan adalah among da best memories dat alwiz remain in our heart....cikgu2 yang dulu muda2 skrg dah makin berusia...teringat zaman dulu2 diorang pening kepala melayan aku dan rakan2...sempat ada sorang cikgu yang aku jumpa cakap...camner bleh lupa budak2 lambda kan pelik2 (puuulaaahhhh adalah perkataan yang digunakan )...hehehe...at least kiteorang meninggalkan kesan yang menyebabkan cikgu2 ingat kami:)....aku rindu saat tuh...tq to all teachers....

Friday, October 30, 2009

i lost quarter of me

hari ni seperti yang dijanjikan aku jumpa member2 di golf club...sajer nak menebas lepas lama tak buat...swing aku dah hampeh dah.....kejap jd kejap tak...maklumlah sebulan sekali tak tentu training...nak habiskan seratus biji pon dah sakit pinggang...tapi disebalik training hari ni ader cerita sedih telah berlaku....dalam tak sedar samada semasa aku cabut glove dari tangan or masa aku cuci tangan, i lost my beloved ring....a ring dat i got since form 3 (present mama yang dia beli kat Mekah)....almost 10 years la kot....tak pernah takder kat jari aku....aku sedar masa dah sampai umah...dalam keta...kelam kabut aku cari dalam rumah...bilik air...tp yang aku ingat aku pakai masa gi driving range...puas cari kat umah tak jumpa....aku ajak jugak member aku pegi balik kgcc nak cari...tp bukan jodoh aku lagi kot dengan cincin tuh....tak jumpa....sedihnyerrrrrrrr.......huhu....sepuloh tahun nampak dia kat jari aku...sekarang dah takder....jari aku kosong...love dat ring so much...even i'll get a new one...never be da same.

lagi lagi dia

last tuesday.....lunch hour aku nak balik umah tidooooo.......dah lama tak balik kuarters ni....masuk je umah...destinasi pertama dapur....amik air la weihhh.....tiba-tiba nampak sesuatu melintas didepan kakiku....panjang ekornya...menjerit aku....dengan keberanian yang tak seberapa aku buka pintu almari dapur....kulihat ekornya menyusup masuk perlahan-lahan...kuketuk2 dinding almari...slow2 je dia gerak...dalam otak aku dah fikir...kalo tikus mesti pantas je cabut....aiiiiii.....dia bergerak ke sebelah dinding....bermaksud alamari sebelah bilik mandi....dengan sikit lagi sisa keberanian....aku menjengah...sekaliiiiiiii........panjangnyerrrrrrrrr.....confirm ULAR....lagi la aku menjerit......housemate aku dah lari jauh dah..hampeh....tindakan seterusnya adalah cari bantuannnnnn....sib baik ada staff aku yang dok berdekatan....tapi malangnyer lepas dia sampai ular tuh dah hilang dari penglihatan....habis diselongkar tetap tak jumpa....akhirnya staff tuh balik jer...sampai sekarang kiterorang tak tahu mana dia sembunyi.....nampaknya tak tahu sampai bile la aku akan bertemankan housemate baru tuh...wahai ular tolonglah ko keluar dari rumahku....tak dapat den banyangkan den tertidur dengan dia....whooooooooooooooooooooaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......simpang malaikat 44.

Monday, October 19, 2009

hari yang memenatkan

last day bulan syawal...last day jugaklah aku nak pose 6....sape soh lambat2 kan....hari ni aku sorang2 kat ofis...staffs ramaila...officer just me....org lain ada program di Istana Balai Besar...aku sukarela nak stay ofis coz keje banyak sangat....as usual musim cuti...conpem ramai giler org.....start da day with a smile...but then...pintu bilik aku sentiasa diketuk-ketuk....kejap2, knock2....knock2....adoi....ramai nyer org berurusan hari nih....tak leh nak katalah kan...org akan ambil kesempatan cuti ni nak selesaikan segala urusan...huhu...akibatnyer aku yang letih jiwa....sesungguhnya berkhidmat untuk rakyat ni memberi kepuasan yang amat kalau kita dapat tolong selesaikan masalah dorang...esp org2 kampung yang sentiasa memandang tinggi pada seseorang yang kerjanya macam aku....aku semakin memahami kerja aku...bak kata bos aku....we have to be an assistant district officer....not assistant pejabat tanah...hehehe....meresap dalam kepala otak aku ayat dia tuh....then aku faham kenapa setiap kali mitim semua pegawai kena involve...supaya tahu semua perkembangan....bukan tahu kerja yang kena buat jerk...hari ni mcm2 urusan yang datang...staff aku td heboh kata ustaz ravi (penceramah yang slalu masuk TV tuh) masuk bilik aku...patotla aku rasa cam kenal tp dah mmg penyakit aku susah nak cam org....kdg2 kita tak pernah sangka who will b ur customer...as for me...no matter who u are...aku layan tetap sama....alasannya...berlaku adil tu kan perlu...alasan lain...aku mmg tak cam saper so aku layan samalah...my bad..hehehe....penutupnya aku tak sabar nak balik hari ni....CC aku dah peta banyak tempat makanan sedap2 untuk aku cari buka pose...unfortunately...hujan turun dengan lebatnyaaaaaaa.....dan aku terpaksalah drive menuju rumah jerk....dahla kacamataku tertinggal...terpaksalah buka mata besar2...hmmmmmm.....nak balik rumahhhhh cepatttt.....nak sambung baca PELANGI...:)

Sunday, October 4, 2009

Kejadian pada waktu Maghrib

04/10/2009.....hari nie hari ketiga aku puasa 6....letihnyer rasa.....buat kerja pun takder mood....mesyuarat hari ni laporan bahagian aku ok ok je...."aku nak balik tepat pada masanya hari ni" hatiku berkata......4.45 ptg, masih lagi ada kerja yang belum selesai...."lambat sket la"...5.00 ptg, aku menapak perlahan-lahan pulang.....sampai di rumah.....lepak depan TV....berbual-bual dengan housemate cam biasa.....solat asar....then, "k.ya, malam ni wajie nak makan sesuatu yg sedap....kita gi makan satey n cari nasi lemak eh....sebaik selepas maghrib k"...k.ya setuju dan selepas tuh kami mandi dan bersiap....sejurus selepas solat maghrib....aku menonton national geographic berkaitan phirana....k.ya yang selesai memakai tudung terus membuka pintu depan rumah....tiba-tiba, "ahhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!ada ular!!!"....terkejut beruk aku....."ular gapo???besar ko???"....."tok tahu...kaler hitam...dok tepi tuhhh!!" k.ya dah lompat ke blkg.....aku menghampiri pintu dan cuba membukanya....tiada apa yang kulihat jadi aku terus keluar....k.ya follow dari blakang....dan " wajieeee....ada lagi...ada lagii....tuh kat blakang rak kasut"...camner?????aku blurrr.....kalo tinggal kan takut masuk rumah....nak "katok ( baca dalam intonasi org kelantan )" aku tak berani....misi mencari bantuan......a.di???tak angkat tepom....a.munir???dia cakap kalo dia nanti dia tengok jer jugakkk....chehhhh.....apa lagiiii, a.aziz laaaa......menunggu a.aziz terasa lama yang amat....dan kemudian dia datang dengan senjatanya....hehehe buluh....dengan semangat keperwiraan dia mengacah ular tuh keluar dari persembunyian dan dengan tangkas dia memukul kepala ular 2 sampai lentokkk...sian...aku dah panjat pacuan 4 roda k.ya....nangis aku dibuatnye tengok ular tuh kena "katok".....a.aziz kata tuh king cobra...anak dia la...sebab masih kecik....jadi malam tuh jugak aku n k.ya mancari limau purut dan letak keliling rumah....tuh kan petua org2 lama...aku ikut sebagai ikhtiar.....harap2 lepas ni aku dah jumpa benda-benda menjalar ni lagi....seriau habis bulu roma aku....kedamaian n keamanan rumah itu telah terganggu....moral of da story "air yang tenang jangan sangka tiada buaya"...hehehe...ada kaitan ker???pikirlah sendiri....

Friday, September 25, 2009

I Met Him:)




SATU HARI DI STADIUM SULTAN MUHAMMAD KE-IV KOTA BHARU



Dari jauh aku mencari-cari bersama temanku....di celah keramaian orang dan penglihatan yang sangat terbatas kerana aku rabun jauh....akhirnya aku ketemu dengan siapa yang aku cari....NUBHAN...one of my fav male singer rite now....dari jauh aku lihat dia bersemangat mencari-cari mangsa untuk membeli nasi kerabu yang dijualnyer.....ramai awek yang keliling dia...aku hampir tak kenal kerana rambutnya yang dah macam naruto....sengalll.......Macam-macam gaya Nubhan cuba untuk mendapatkan pelanggannya....ish ish ish............


Aku menghampirinya sekadar untuk melihat daripada dekat dan terus dia menghampiri dan try to sell his "nasi kerabu"......nak ambik gambar pun dengan syarat beli nasi kerabu....lol.....aku cakap " boleh amik gambar?"....nubhan jawab " boleh...nasi kerabu 2 bungkus k...datang dua orang kan?"....i said " ala saya nak amik pun sebab nak upload bagi nubies lain tengok....takkan tak bleh..."


"Oh nubies ke??kalo nubies...oklah.....boleh boleh"....hmm...sib baik aku join fanclub dia...jadi banyakla jugak dia posing....TQ nubhan....sempat jugak berborak-borak dengan dia n dia ada inform yang dah ada blogspot baru....Nubhan cakap "eh skrg dah ader blogspot baru
mailto:baru...cayalah-nubhan@blogspot.com


Aku yang terasa cam aku xupdate sket skrg cam blur....yerlah dah dekat 2 minggu aku tak tengok forum dia...hehehehe...."oh yer ke???nanti balik i try tengok..."


"kalo tak dapat nanti tengok dalam forum..kat situ ada add dia"


Selepas amik gambar lagi sket sebanyak aku pun nak chow lah......





"ok nubhan, Tq....i hav to go"


"Ok bye...."

Aku pun cabutlah mencari juadah berbuka puasa...habis membeli belah aku skali lagi ke tapak pesta sekadar melihat siapa lagi yang hadir...Nubhan masih lagi sibuk mencari pelanggan dan sempat juga posing tatkala melihat aku nak amik gambar dia.....


Antara foto-foto yang sempat aku rakam...gelagat nubhan mencari pelanggan....:)


Nubhan yang frust nasi kerabu dia gagal dijual kepada orang ramai...tapi sekejap jerk...pastu dia pakai taktik jual kat awek2.....mau tak lakuuuuu.....


Entah apalah yang dicakapkan oleh nubhan....orang lain cam serius jerk dengar....hmmmmmm


Masa ni ada sorang awek nurse naik motor nak lalu...Nubhan dengan slambernyer tahan akak tuh...ader ke patot...sib baik dah jatuh tergolek si akak nurse....hehehe....tapi dia gagal menjual nasi kerabunya...siannnnn

Nubhan sempat posing masa tengah leka mencari mangsa-mangsa baru.....Tq nubhan coz sporting sangat....


Saat-saat akhir jualan sebelum hujan lebat melanda.....aku dengan segera menyelamatkan diri....dan nubhan.,..tak tahula mana dia menyorok...hujan lebat sangat....sib baik sempat masuk keta.....balik rumah aku terus bukak blog yang dia cakap tuh.....banyak kali aku try tak dapat...rupanya si nubhan ni dah bagi alamat yang terbalik....nubhan-cayalah....chehhhhhh....

Wednesday, August 12, 2009

CABARAN GOLONGAN BELIA DALAM KERJAYA

Menelurusi perkembangan kerjaya pada masa kini, tidak hairan jika banyak jawatan-jawatan di peringkat Pengurusan&Profesional diisi oleh golongan belia. Kejayaan mereka mendapat kelulusan tertinggi dalam pengajian membantu untuk menjawat jawatan penting dalam sesebuah organisasi. Tetapi, kemampuan mereka yang dikatakan mentah sentiasa diragui dan dipertikaikan. Cabaran dan rintangan yang terpaksa dihadapi bukan sahaja memerlukan kebijaksanaan tetapi kekuatan mental dan emosi.

Kehadiran golongan muda mentadbir sesebuah bahagian mahupun jabatan mengundang rasa tidak yakin dikalangan sesetengah pihak. Ketua-ketua jabatan sangsi ke atas keupayaan mereka kerana kurangnya pengalaman dan pengetahuan berkaitan pekerjaan yang dilaksanakan. Kakitangan memandang enteng terhadap kewibawaan mereka dan kadang-kala menentang kehendak dan arahan yang diberikan. Bagi mereka, memiliki seorang ketua yang masih muda hanya akan memberikan kelebihan untuk mereka melaksanakan tugas mereka sambil lewa.

Golongan belia yang memikul tanggungjawab yang besar ini sentiasa berhadapan dengan masalah bukan sahaja dengan kerja tetapi dengan persekitaran mereka. Masalah untuk mencapai misi dan visi organisasi, sasaran bulanan, mengendalikan kakitangan dan pelanggan sentiasa memberikan tekanan dan menuntut kesabaran yang tinggi. Mampukah segala cabaran ini dihadapi dan ditangani sebaik mungkin. Pengalaman yang hanya sejengkal cuma tidak mungkin dapat menandingi keupayaan golongan yang telah lama berkhidmat. Tetapi mereka yang berpengalaman juga bermula dengan langkah pertama.

Cabaran yang dihadapi bukan sahaja mematangkan tetapi memberikan pengalaman hidup untuk terus mengenal erti kepayahan yang selama ini tidak pernah dirasai. Keupayaan mereka untuk mencapai kejayaan di peringkat universiti tidak membantu secara total kerana keputusan peperiksaan yang baik sahaja tidak mencukupi untuk terjun ke bidang yang serba mencabar ini. Banyak kemahiran-kemahiran lain yang perlu dikuasai agar mampu untuk terus bersaing sehingga mengecap kejayaan dan kepuasan dalam kerjaya yang diimpikan. Tidak semua pelajar universiti yang mencatat keputusan terbaik kekal utuh dalam sesebuah organisasi dan mampu memberikan prestasi yang terbaik. Kawalan emosi dan keupayaan berkomunikasi turut memainkan peranan dan menjadi nilai tambah kepada setiap individu.

Kemahiran komunikasi yang berkesan akan mampu memberikan impak yang besar bagi sesetengah pihak. Cara sesuatu maklumat disampaikan dan diterima amat penting terutamanya bagi organisasi yang menyediakan perkhidmatan sebagai produk mereka. Pegawai atau kakitangan yang berkhidmat boleh menyampaikan informasi yang diberikan dengan lisan dan visual yang menarik. Tetapi adakah informasi yang cuba disampaikan itu melekat di minda pendengar atau dapatkah penyampaian yang diberikan menarik minat pendengar untuk terus bersama-sama sehingga ke noktah terakhir? Ini yang menjadi isu dalam pasaran kerjaya sekarang. Graduan yang mendapat keputusan cemerlang mungkin sahaja berjaya melepasi tapisan awal dan temuduga. Namun keupayaan untuk memberikan prestasi terbaik semasa berkhidmat masih menjadi persoalan.

Persekitaran dan rakan-rakan dalam jabatan juga memberikan impak kepada setiap individu. Sokongan dan dorongan serta kerjasama yang wujud dalam sesebuah organisasi membantu untuk memajukan diri. Pengalaman dan ilmu kakitangan yang lebih senior perlu ditagih dan dikongsi supaya kita sentiasa berada di landasan yang betul. Namun, wujud segelintir belia yang dianggap kera sumbang kerana tidak mampu bergaul dngan baik. Tabiat ini perlu diubah agar kita dapat sama-sama bekerjasama menaikkan lagi organisasi yang kita wakili. Sekiranya belia diberikan tanggungjawab mengetuai sesebuah unit, maka tanggungjawab itu harus dipikul dan dilaksanakan bukan dianggap sebagai beban. Kakitangan, sumber dan pelanggan adalah aset yang perlu dijaga dan diperlakukan sebaik mungkin. Tanpa semua ini, kejayaan dan kerjasama tak mungkin dapat dicapai.

Bagi sesetengah belia yang gemarkan kerja yang lebih fleksibel, mereka boleh bekerja sendiri dalam apa bidang yang mereka minati. Mungkin dengan cara ini mereka akan lebih merasa kepuasan kerja sekiranya mereka mampu memberikan yang terbaik. Namun tidak semua belia yang ada keupayaan dan kreativiti untuk bekerja sendiri. Oleh yang demikian, sebagai belia yang mempunyai sasaran dan tujuan hidup, kita perlu laksanakan apa yang kita mampu dan cuba untuk menjadi yang terbaik.

Dalam kesamaran penerimaan semua pihak terhadap kredibiliti golongan belia, kita harus bangkit dan tonjolkan keupayaan kita. Buktikan kemampuan belia untuk menerajui dan menentukan hala tuju organisasi dan juga Negara. Kita tidak mungkin menjadi peneraju kemajuan Negara tetapi kita adalah pemangkin yang menyumbang ke arah pembangunan teknologi dan modal insan. Langkah demi langkah yang diatur perlu tersusun dan jangan sesekali lupa akan akar umbi sesebuah bangsa dan Negara. Berpijak pada bumi yang nyata dan gapailah impian walau letaknya setinggi langit.




Wajie; 09 Ogos 2009

Monday, July 20, 2009

Anak terbuang

Anak itu tidak berdosa,
Titis air matanya sangat berharga,
Tulus wajahnya tagih bahagia,
Mencari-cari kehidupan sentosa,
Bukan tong sampah!!
Bukan kaki lima!!
Itu bukan tempat mereka!!!
Kenapa kejam mereka diperlakukan,
Salah siapa...manusia tanpa pedoman,
Jangan......jangan campak,
Jangan dibuang,
Mereka insan bukan binatang,
Mereka layak disusukan,
Mereka mangsa keadaan,
Mangsa ibu bapa yang cetek fikiran,
KEJAM.
wajie; 13 Julai 2009

MERDEKA DI HATI

Bergegar pentas ini,
Hamburan kata....
Taburan janji,
Tuding menuding itu realiti,
Walau apa yang terjadi,
Jangan perdagang negara ini,
Angkat martabat pertahan maruah diri,
Kemerdekaan harus dihargai,
Kesilapan dulu jangan diulangi,
Jangan jemput kekejaman ke sini,
Anak bangsa harus dilindungi.


wajie; 13 Julai 2009

Mencari damai

Di sebalik kepekatan malam,
Aku lihat kelip-kelip berterbangan,
Bayu yang menghembus membuai perasaan,
  Dingin memeluk menyegarkan kehangatan,

Terang bulan kaburkan kegelapan,
Kerlipan bintang serlah keceriaan,
Esoknya mentari menyinari menerangi alam ciptaan Tuhan,
Semua bersatu dalam sebuah kehidupan,

Jangan ada yang ganggu kedamaian,
Kerana kita layak mendapatkan.
wajie; 12 Julai 2009

Sunday, June 28, 2009

Kehidupan Kini Untuk Masa Depan Yang Belum Pasti

Larian waktu yang pantas membuka ceritera kehidupan yang putarannya memberi pelbagai kesan. Ada insan yang berjaya mengharung lautan gelombang namun ada yang karam di tengah lautan. Dengan kehidupan yang serba canggih, serba moden, keseronokan berada di mana-mana. Anda cari anda telusuri, anda akan temui. Di lorong gelap, di tengah cahaya lampu berkerlipan, di hutan bandar mahupun hutan di pedalaman.

Kata-kata Ustaz Ismail Kamus,……keseronokan dunia yang diberikan Allah hanya satu daripada 99 keseronokan yang dijanjikan untuk kehidupan selepas mati. Tapi ramai yang memilih nikmat yang satu ini dan tidak ramai yang mengejar nikmat yang banyak itu.


Lihat sahaja bagaimana seronok Israel menindas saudara kita di Palestin,mereka dibunuh dengan kekejaman yang ekstrem. Apa yang mereka cari? Apa yang mereka ingin bongkar? Anak kecil yang tak berdosa, warga emas yang banyak berjasa, ditembak, dibom umpama tiada kesakitan yang dirasa. Sayu wajah mereka menggamit sendu di hati kita. Seronokkah mereka melihat nafas manusia terhenti disebabkan oleh kehebatan mereka? Tidakkah ada sekelumit rasa simpati, rasa belas sebagai manusia walaupun berbeza agama? Angkuh melangkah merobek keamanan Negara orang, riak mengambil nyawa insan yang lemah, berselindung disebalik niat yang sebenar. Nikmatkah bagi mereka melihat kesengsaraan orang lain? Inilah manusia…yang sentiasa lupa…seronok melihat tangisan orang lain tanpa mereka ketahui setiap perbuatan mereka itu akan dibalas suatu hari nanti. Tangan-tangan rakus mereka memusnahkan kehidupan akan pincang. Akan lerai segala kekejaman kerana tuba yang diberikan akan tetap tuba yang dibalas.

Namun kita harus sedar dan sematkan dalam ingatan kita bahawa itu adalah amaran dari Yang Maha Esa. Satu ujian untuk melihat sejauh mana kita meletakkan diri kita di dunia yang dipinjamkan sementara ini. Adakah kita berada di landasan yang sepatutnya atau telah terpesong dari laluan kebenaran. Mampukah kita undur atau kembali ke jalan yang benar. Jangan sesekali kita mempertikaikan kebesaran Allah s.w.t kerana kita hamba-Nya. Allah hanya satu, kiblat kita hanya satu.


Kita sentiasa mencari keseronokan sehingga kadangkala tergelincir dan melangkaui batas yang sepatutnya. Di dada-dada akhbar kita baca keruntuhan akhlak di kalangan remaja, jenayah perbuatan belia, rasuah dikalangan orang bekerjaya. Setiap golongan ada cara masing-masing yang bagi mereka seronok tapi sebenarnya sia-sia semata-mata.


Menjadi kebiasaan manusia mahukan semuanya pantas dan cepat. Anak kecil mahu cepat besar, orang muda mahu cepat kahwin, yang berkahwin mahu cepat dapat anak, yang bekerja mahu cepat naik pangkat. Tetapi apabila tiba soal mati, kita tidak mahu cepat.

“ Adakala dalam sebuah kehidupan,Meniti sebuah pengharapan,Kita sering didatangi,Mencabar dan dicabar,Mengejar dan dikejar,Mengalah dan dipersalah,Berpuncak gunung,Tergapaikah langit,Andai yang dikejar tak dapat,Yang dikendong berciciran,”

Jangan kita terlalu mengejar nikmat dunia sedangkan nikmat islam yang kita nikmati sejak daripada lahir ke muka bumi ini kita abaikan. Jangan hanya Islam kerana keturunan atau diwarisi, biarlah dengan amalan sehingga nafas terakhir.

Jangan dilihat kaca sebagai permata kerana kilauannya nyata berbeza. Jangan kata manik itu mutiara kerana nilainya memang tak sama. Jangan jadi arnab yang larinya laju tapi singkat fikirannya. Cari jalan selamat, jadilah kura-kura yang langkahnya perlahan tapi akalnya panjang dan impaknya kejayaan. Pelayaran kita di lautan kehidupan tak terhenti andai cariknya layar atau patahnya tiang kerana gantinya pasti ada. Jangan dilintang angin yang lalu sebaliknya turuti angin itu sehingga ke destinasi yang kita tuju.



wajie ; 12 Januari 2009

Friday, June 26, 2009

kata hati

renung ke mata
temui sinar tanpa bicara
renung ke hati
temui kasih tak terhenti
renung ke jiwa
sampai mati tetap ada cinta
renung ke mana sahaja
pasti ada bahagia

laungkan pada semua
aku sayang aku cinta
jeritkan pada alam
semua benar bukan palsu semata
hembuskan pada bayu
setiamu hanya untuk aku
titipkan dalam doamu
moga hati kita bersatu.




wajie; 26 Jun 2009

Sunday, June 14, 2009

Hyper Active Girls





MEMORI INDAH
SEBUAH PERSAHABATAN

Setiap detik setiap saat mencatatkan seribu kenangan dan nilai persahabatan
yang kita miliki tak kan mampu dibeli....semoga persahabatan yang terjalin menjadi ikatan abadi yang terus memahat memori seindah pelangi........LuVs U All.......



















HYPER-ACTIVE GIRLS RULEZZzz








Perjalanan sebuah persahabatan yang terjalin sejak kecil......SRK Zainab (1) menjadi titik pertemuan antara kanak-kanak kecil bernama kunor,as,sheela,add,anis,aleen,dianne n wajie. Walaupun pada zaman itu tidaklah sebegitu rapat dan akrab....tapi ikatan itu terjalin sehingga kini. Zaman kanak-kanak yang memberikan seribu kenangan. Pertemuan sekali lagi tercipta dan nyata menjadi pengikat persahabatan apabila semua kami diterima masuk ke SMK. Dato' Ahmad Maher....Di sini kami berjumpa eiy....anggota baru dalam kumpulan kami.


Maka terjadilah ragam remaja yang menjadi nostalgia yang tak mungkin dapat kami lupakan. Kenangan berkhemah hampir setiap bulan di Kem Kijang.......peristiwa didenda beramai-ramai kerana kenakalan kami sentiasa menjadi bahan tawa hingga kini. Setiap kali 'spot-check' dijalankan....kami hampir selamat semuanya kerana anggota kami kuat.....2 org pengawas cukup untuk membantu..hehehe.....n yang penting...kami ada tempat selamat sembunyikan apa2 barang terlarang ( tidak merbahaya ok!!!! ).......kelas As!!!!budak2 kelas dia mmg terror bab sembunyi2.....



Majoriti daripada kami penghuni kelas muzik....yang sentiasa menjadi sasaran cikgu-cikgu.....sampai sekarang kami masih tak tahu kenapa..yg penting...kerana jasamu kami jadi seperti kini.....zaman sekolah....ada antara kami yang menjadi 'hot-stuff'...maklumlah glamerrrr....hehe....cinta monyet tuh memang menjadi intipati zaman persekolahan.....kunor jer clean....


Kini....semua telah menjadi wanita....dewasa meniti usia yang terus mengajar kami erti sebuah kehidupan.....dianne telah selamat menjadi isteri kepada said....menjawat jawatan sebagai Corporate Communication Executive........sentiasa menjadi single smentara kerana Said selalu gi overseas atas tuntutan tugas...chewahhhhhh..........Aleen juga telah menjadi isteri kepada afzal pada 4 jun 2009 yang lalu....dan kedua2 bertugas di Temerloh sebagai doktor gigi dan doktor perubatan.......selesai cerita isteri2 orang.....


Anis dan As telah selamat juga bergelar tunangan orang.....tunang As namanya Ismailll...As skrg bekerja di Maxis Telecommunication......Anis seorang guru di Tasik Chini yang pening dengan tingkah laku anak didiknya...skrg baru dia tahu macam mana melayan kerenah student......tunangannya....lupa plak nama tpi juga seorang guru yang bertugas berdekatan sekolah dia.


hmmmmm.....yang masih belum ada ikatan rasmi.....sheelaaaaa........sekarang dia dah jadi tokey Secret Recipe di Cyberjaya......jadi usahawan kawan kami yang sorang ni.....boyfriend dia Adri....bekerja dengan sebuah company Jepun yang menyebabkan dia sekejap di Malaysia sekejap di Jepun...harap2 dorang akan kawen cepat2......:)next is Add......sekarang keje ngan Petronas di KLCC......terror member kiteorang yang ni....sejak dari sekolah terbukti kepintarannya.....her boyfriend...Alif if im not mistaken...sama2 keje dengan Petronas.....pertama kali kami diperkenalkan baru-baru ni....


Eiy.....kami kenal dengan dia sebab sama-sama join kelas muzik....sekarang eiy bekerja di USM Kubang Kerian sebagai research officer...blajar pun kimia....dalam lab lah jawabnyerrrr......pakwenyerrrrr.....hmmmmmm.....member lama kiterorang jugaaaaa...Shah....baru habis belajar....tunggu dia declare apa keje sebenar dia lepas ni.....business kotttt


Kunor....the one and the only hyper-active gurl yang cleannnnnn daripada rekod cinta monyet....belum pernah declare pakwe....hehe....dia pejuang wanita sekarang ni...:)keje sama tempat dengan eiy n juga sebagai research officer tapi bahagian lain.....Lastly is me, myself.........wajie.......bout me....masih sama dari sekolah hingga sekarang.....bezanya dulu belajar sekarang kerja....kerjaku sebagai A.D.O ( aku dok ofis )......berkhidmat untuk rakyat:).....


Extra......walaupun tidak digelar hyper active girls tapi mereka-mereka ini teman paling rapat kiteorang....eein,noni,syara dll.....kehadiran mereka menceriakan dan memeriahkan lagi persahabatan kami.....eein n noni sebenarnya mmg besfren aku sejak sekolah rendah!!!!n syara besfren dianne.......terbentuklah gerombolan yang lebih besarrrrr....Eein kerja ngadap komputer...jawatan sebenar tidak dikenal pasti...mmg terror la bab ni...to be her bf...make sure u r an intelligent person.....noni baru dapat keje baru kat Bangi...as a QS.....Syara seorang analyst....woooooooo.....hatinya telah dimilki????question!!!!????Hyper-active girls & Friends RuleZZZzzzz....RoCkS Our worLD......

Monday, June 1, 2009


A STORY TO TELL




Tengku Aishah Putri Tengku Wizalkurnain and me.......one fine evening in Pantai Irama, Bachok....Anak buah kedua aku...lahir pada 08.08.08......pandai plak mak dia pilih tarikh nak deliver baby....gebu siodddd.....tembam tapi susah betul nak senyum.....Tunggu besar skit tengok camner...ni kecik lagi....tak faham pun org buat aper kat dia...hehehehe


Ini Tengku Irshad Ahmad Tengku Wizalkurnain.......Yang ni siapla kalo dok ngan dia...mulut becok tak berhenti...macam2 soklan dia tanye....bagi jerk PSP....memang kalah kiter....hantu game...tak boleh ingat camner mak dia citer....ichat dapat kosng lagi la spelling....hehe...biler tanyer dia jawab "Ichat dah jawabbbb....dahtu salah...nak buat cam mana....."amboiiii....senang jawapan dia...wakakakaka.....lagi satu masa dia tolong aku cuci keta....lantai licin...abah pasang granit kat tempat parking keta....dia jatuh...pastu dia bleh pegi bagitau mak aku..."nek..nanti kalau nek nak pindah, jangan bwak lantai ni tau...licin"...sengal tahap gaban budak ni....adoiiii....kadang2 kena tipu dengan dia main2 jerk....yang aku paling suka kalau bawa dia shopping....cara dia nak dapatkan satu2 benda.....dia tak mintakkite belikan...tp dia akan pegi kat tempat tuh n tenung lama...tengokkkkk jerk....bile kiter pegi kat dia....dia cakaplah...cantik kan...ichat takder lagi benda ni....macam2 lagi....last2 kita jugak yang pokai...tapi dia menjadi kesayangan sume kerana dia cucu sulung keluarga aku...n cicit pertama moyang dia belah mak aku.


Ni lah budaknya...tengok tuh...pantang tengok kamera dia memang suker.....macam2 gaya...betul lah budak tengah membesar macam2 ragam....ini baru 5 tahun....eh lupa...yang ni lahir 14 feb 2004...memang la mak bapak dia senang nak ingat tarikh lahir anak2....yang ni hari valentine plak....





Time penat tunggu si ichat habis teroka tempat ni.....huhuhuhu.....yang penting aku pun sempat posing...hehe:)











Saat kau tercipta untukku



saat kau kata kau cinta


saat kau ucap sayang padaku


saat kau nyatakan teguh kasihmu walau apa yang berlaku


hanya senyum yang terlukis di bibirku


aku kelu...kerana banyaknya dugaan dan halangan


kau tetap dengan katamu...


yakin takdir kita kan bersatu.....


rindu di saat ini....


mencari waktu untuk ketemu


hari-hari yang berlalu...


kunantikan saat dibelai kasihmu


kembara mencari cinta yang dulunya luka


kini bagai mimpi menjelma....


Suci kasihmu menepis segala lara...


beraraklah mendung kelabu...


jauhilah diriku...


Kan kusemai benih bahagia


agar terus mekar di taman hati


mewarnai hidup yang akan terus aku lalui.



wajie; 2 jun 2009


Terima kasih cinta

Dalam sedar aku kehilangan
Menjadi pengemis cinta yang kecewa
Hati yang telah kupersembahkan
Atas nama cinta
Kupeluk kejujuranku
Ku genggam erat kesetiaan
Di dalam sepiku
Kau makin jauh menurut jejakmu
Aku kau tinggalkan
Tanpa erti sehingga ku tak mampu berdiri
Lemas dalam cahaya kasihmu..
Terima kasih cinta
Biarku pendam segala rasa.


Wajie 14/12/2008

Wanita dan luahannya



Wanita dan dunianya..


Aneh dan berbeza,


Kehidupannya, perasaannya,


Sukar dibaca,


Hatinya….penuh dengan rasa sayang,


Ibarat buih-buih di lautan…


Dibelah bahtera, dilambung gelora,


Mutiaranya pasti ada…


Wanita dan dunianya,


Harus disanjung dan dipuja seadilnya mereka,


Kerana mereka teguhnya teruna,


Kerana mereka penyejuk hati yang membara,


Tutur dan lenggoknya pendamai jiwa,


Penyuluh di kala senja


Harus dijaga kerana mereka layak dicinta.






Wajie 11/11/2008








Wanita…..


Punya hati yang tulus


Punya rasa yang suci


Punya cinta yang abadi


Wanita…….


Tebar segala rasa pada cinta yang lahir di sudut hati


Layangkan sepenuh jiwa supaya dimengerti


Ulit harimu dengan sayang yang tak pernah mati


Kerana wanita sangat menyayangi


Biar diri dibuai tak henti


Kasih terus bercambah ke langit tinggi


Biar dicampak menyembah bumi


Hati wanita teguh mencintai


Kerana wanita hanyut dalam sepi.






Wajie 01/12/2008








Indah pada zahirnya


tulus dalam hatinya


manis senyum dibibirnya


elok tutur katanyahalus budi bahasanya


tapi mampu menggoncang dunia


diam dirinya tak bermakna lemah


sayu matanya bukan menyerah


butir bicara jangan disanggah


kerana wanita tak mudah mengalah






wajie; Oktober 2008

syurga atau neraka


Hatiku masih mengintai dalam sinar cahaya terpencil,

Mencari-cari ruang untuk terus bernafas,

Meredah umbang ambing lautan kehidupan,

Mampukah aku ke tepian,

Atau karam tanpa nisan,

Zarah-zarah kecil memenuhi luas dunia,

Ragam berjuta lebihnya alpa,

Mana hati yang kekal utuh mengintai yang Esa…

Anak muda leka dalam tawa,

Lupa ada janji yang pelu dikota,

Ada arah perlu diterpa,

Yang ada hanya suka,

Nikmati hidup yang sementara,

Kita menuju ke alam nyata,

Yang kekal selamanya,

Di sana amalan kita dikira,

Dosa kita dibalas tuba,

Semua kerana kita,

Pilihan kita…untuk syurga atau neraka.




Wajie 11/11/2008
Sejenak aku terfikir
Sejuta tanya menusuk akalku
Alunan bait-bait indah
Gambaran puitis gelora yang melanda
Ada insan yang mengerti
Ada yang memandang sepi
Setiap kata ada makna tersembunyi
Hati yang memahami
Akan turut tertawa andai bicaranya suka
Akan pecah kolam-kolam derita andai turut merasai
Duka lara si pujangga
Indahnya rentak muzik kehidupan
Andai setiap yang ditinta
Halus menyentuh jiwa
01/12/2008
Kalimah indah menabir wadah,
Tenang jiwanya seiring langkah,
Pesona diri menangkap tancap,
Kelip beralun mendamai jiwa,
Tulus wajahmu pengubat duka,
Rintik riang menghiasi rasa,
Biar debar sesak di dada,
Hanya hati ini mengerti seadanya,
Ada rahsia yang tak pernah diduga.
Wajie 1 Dis 2008
Kuntuman harum mekar mewangi
Kujadikan kalungan hadiah buatmu
Walau tak mampu kugapai bintang di langit
Juga tak tersentuh olehku awan yang memutih
Namun kujemputmu dengan cinta
Kan kuhapus segala duka
Haruskah ku pergi mengejarmu
Larian waktu yang pantas
tak tergapai olehku
Namun aku pasti datang kepadamu
Temui janji sebelum nafas terhenti
Wajie 14 Dis 2008

Cinta Yang Ternoktah Sudah

Dalam keterpaksaan,
langkah ku alun,
kolam di pinggir hati,
terhakis parah dek hujan tak henti,
walau rintiknya halus,perlahan ku terhapus,
pejam mata ini,padamkan segala kenangan,
kerana luka yang mendatang
noktahkah cerita ini
kerana penghujungnya
kini terbentang.
wajie;5 feb 2009

Sunday, May 31, 2009

TRUE LOVE & LIFE


I just love to read this again n again n again….each time makes me realize that sometimes it’s ok to be cool n didn’t yearn something to much!!!!


My Husband is an engineer by profession. I love him for his steady nature and I love the warm feeling when I lean against his broad shoulders.

Two years of courtship and now, five years into marriage, I would have to admit that I am getting tired of it. The reasons of me loving him before, has now transformed into the cause of all my restlessness.

I am sentimental woman and extremely sensitive when it comes to a relationship and my feelings. I yearn for the romantic moments, like a little girl yearn for candy. My husband is my complete opposite; his lack of sensitivity and the inability of bringing romantic moments into our marriage had disheartened me about LOVE.

One day, I finally decided to tell him my decision,that I want to divorce.

“Why?” he asked, shocked.

“I am tired. There are no reasons for everything in the world!” I answered.

He kept silent the whole night, seemingly in deep thought. My feeling of disappointment only increased. Here was a man who was not able to even express his predicament, so what else could I expect from him?

And finally he asked me, “What can I do to change your mind?”

Looking deep into his eyes I slowly answered, “ Here is the question. If you can answer and convince my heart, I will change my mind”.

“Let’s say, I want a flower located on the face of mountain cliff, and we both are sure that picking the flower will cause your death. Will you do it for me?”

He said, “ I will give you your answer tomorrow….”

I woke up the next morning to find him gone and saw a piece of paper with his scratchy handwriting underneath a milk glass, on the dining table near the front door, that goes…..

My dear, “ I would not pickup that flower for you, but..please allow me to explain the reasons further……

This first line was already breaking my heart. I continued reading.

“When you use the computer you always mess up the Software programs, I have to save my fingers so that I can help to restore the programs.

You always leave the house key behind, thus I have to save my legs to rush home to open the door for you.

You love traveling but always lose your way in a new city. I have to save my eyes to show you the way.

You always have the cramps whenever your “good friends” approaches every month. I have to save my palms so that I can calm the cramps in your tummy.

You like to stay indoors, and I worry that you will be infected by infantile autism. I have to save my mouth to tell you jokes and stories to cure your boredom.

You always stare at the computer and that will do nothing good for your eyes. I have to save my eyes so that when we grow old, I can help to clip your nails and help to remove those annoying white hairs.

So I can also hold your hand while strolling down the beach, as you enjoy the sunshine and the beautiful sand..and tell you the colour of flowers, just like the colour of the glow on your young faces.

My tears fell on the letter and blurred the ink of his handwriting…and as I continue on reading…”Now that you have finished reading my answer, and if you are satisfied, please open the front door for I am standing outside bringing your favorite bread and fresh milk…

I rushed to pull open the door, and saw his anxious face, clutching tightly with his hands, the milk bottle and loaf of bread…Now I am very sure that no one will love me as much as he does, and I have decided to leave the flower alone….

That’s LIFE and LOVE. When one is surrounded by love, the feeling of excitement fades away, and one tends to ignore the true love that lies in between the peace and dullness.

Love shows up in all forms; even in very small and cheeky forms. It has never been a model. It could be the dullest and most boring form…

Flowers, the romantic moments are only used and appear on the surface of the relationship. Under all this, the pillar of true loves stands…AND THAT’S LIFE.

“There is some self-interest behind every friendship. There is no friendship without self-interest. This is a bitter truth.”

The happiest people in the worlds are not those who have no problems, but those who learn to live with things that are less then perfect.

Saturday, May 30, 2009

Banyaknyer rasa nak masukkan dalam blog ni tentang tulisan-tulisan yang pernah dibuat dulu....tp slow2 lah....banyak sangat.....InsyaAllah akanku letakkan semua tulisan yang pernah dibuat...senang nak tengok balik...kadang2 tuh bleh lupa plak...bila masaaku buat ni???kadang2 tuh jugak macma tak percaya on dat time aku bleh terfikir perkataan atau ungkapan tersebut...sebab tuhla...sebenarnya dalam diri kita ada sisi lain yang tak pernah kita sangkakan. :)

Tak Mampu

tak mampu kuberikan damai
andai celaru tak keruan
tak mampu kuberikan bintang
andai langit kelam suram
tak mampu kulukiskan keindahan
andai tiada ilham datang
tak mampu kuberikan kebahagiaan
andai tak diberi peluang
tak mampu ku ucapkan sayang
kerana belum ada kekuatan.

wajie
04032009
9.49 am

Hadir 2

semilir angin tebarkan rasa
tempias rintik lebarkan duka
intai bahagia di sebalik suram derita
hadirlah cinta pudarkan cerita lara
onak ranjau rempuh tak berhalang
7 lapis warna pelangi rentas kulihat kelangit tinggi
dasar lautan tak pernah gentar
kerana hati mati..terpatri di sini
wajie; 22 Mac 2009

RIBUT KEBENCIAN

saat dan waktu rentak kehidupan
tegur diri ingatkan hati
jangan cepat katakan indah hari ini
sebelum sampai maghribnya
kerana ribut kebencian
mungkin hadir tanpa diundang
sekelumit dendam menjadi barah
setitis air mata menjadi darah
jangan biarkan hati mati
jangan peduli jangan berpaling lagi
setiap detik setiap langkah
hayunkan dengan semangat baru
bentuk diri menjadi parajurit di mata
hanya kita mengerti dan memahami
wajie; 27 Mac 2009

kisah cintaku

credit to chrisye.....just love this song so much*

di malam yg sesunyi ini
aku sendiri
tiada yg menemani
akhirnya kusadari
dia telah pergi
tinggalkan diriku
adakah semua kan terulang
kisah cintakuyang seperti dulu
hanya dirimu yang kucinta dan kukenang
di dalam hatiku
takkan pernah hilang
bayangan dirimu untuk selamanya
mengapa terjadipada diriku
aku tak percaya kau telah tiada
haruskahku pergi
tinggalkan dunia
agar aku dapat berjumpa denganmu

*mengapa terjadi pada diriku
aku tak percaya kau telah tiada
haruskah ku pergi tinggalkan dunia
agar aku dapt berjumpa denganmu


da da da da da da da da...........so nice n so sweet:)

Dara Tiada Nilainya

malar hijau itu sudah ternoda
tangan-tangan rakus merobek indah seni ciptaan Ilahi
mana nilai mana pekerti
andai mata hanya memandang sepi
namun apakan daya
tak mungkin semut kalahkan naga
kerana suara tak mampu gegar kuasa
wang....kini segalanya
dara tiada gunanya....apa lagi yang tinggal untuk anak bangsa
mungkin nanti akan bertanya...apa itu pohon jati???
apa itu alam semulajadi....
kita pinjam bumi ini dari anak cucu kita...
kita pemegang amanah menjaga harta yang dikongsi
bumi ini bukan diwarisi
bumi ini perlu dihormati.


SELAMAT MENYAMBUT HARI BUMI!!!!!!!!


aku jadi aktivis bumi...hahahahaha


wajie ; 20 April 2009

Percaya atau tidak????!!!!

Persahabatan merupakan satu-satunya ikatan yang membenarkan kita untuk membuat pilihan.....kerana ikatan lain selainnyatelah ditentukan oleh Ilahi sejak lahirnya seseorang insan itu ke muka bumi...

betul tak????cuba fikir....ibu?ayah?keluarga?suami?anak2?awek...pakwe...tunang tak jadi.....sume dikategorikan dalam "sahabat"...okie!!!!


credit to......i dunno who...aku lupa baca kat mana benda ni..:)

Renungan untukku



Semai kasih di relung hati
Tautkan cinta di sanubari
Tabur sayang di jiwa sunyi
jalinkan ia sebagai penyeri
hidup mati kerana Ilahi
pasti tak hilang maruah diri
jaga hati hiasi peribadi
kerana nilai tiada pengganti
pesan ibu perlu diingati
jasa ayah perlu dihormati
diri disayangi mahkota dilindungi
InsyaAllah sentiasa dirahmati dan diberkati.
*****sekadar renungan untuk aku sendiri*****
wajie; 22 April 2009

Bingung

pinar.....bingung
Meniti benak menerjah tak sudah
mana pintu nak kubuka
mana jalan nak kulangkah
mana denai nak kuredah
mana gunung nak kudaki
mana lautan nak kuselami
mana arah nak kutuju
mana tembok nak kuroboh
mana sempadan nak kujejaki
hanya kiblatku yang kutemui
hanya itu petunjuk azali.
wajie; 23 April 2009

Wednesday, May 27, 2009

Cuti-cuti


cantik jerk pemandangan kat belakang tuh.....jambatan di gua kelam perlis.




Sempat lagi pose dalam gua...sib baik ada lampu....beshhhhh......

Cantikkkkkk....suke sangat tengok tempat ni...

Adik bersama mama n pelancong dari Singapura....Cable Car Langkawi Island

Insan-insan kesayanganku....mama n abah...love u 4eva


Gambar-gambar ni bingkisan semasa bercuti di langkawi n kampungku di arau Perlis. Dah lama tak jenjalan....so masa cuti tuh ambil kesempatan jalan-jalan....dan paling besh 1st time aku naik cable car kat sini....fuhhhhhh.......agak cuak melihat ketinggiannya....tapi best........banyak juga tempat yang dah berubah di langkawi ni.....dah lama tak menjenguk ke sini....InsyaAllah ada masa nanti...akanku terokai lagi keindahan pulau langkawi.





Tuesday, May 26, 2009

satelit kehidupan

pancaranmu mencerminkan kegembiraan
anak kecil berlari riang...
memetik bunga-bunga kembang
kicau burung hijau halaman
deru air mengalir tenang
awan biru memayung sebuah sketsa kehidupan yang aman

kini, gambaranmu memapar perubahan
haru biru menyelak kehidupan
perang....krisis wang....politik hampir kecundang
di mana-mana kedengaran suara sumbang
ada kuasa yang mengundang kecam
namun tak mampu dihalang
kerana dunia sekarang......
yang kerdil hanya mampu memandang.

keamanan.....semakin jauh menghilang
bencana alam semakin mendatang
semuanya angkara manusia yang tiada pedoman
hatinya hitam memikirkan keuntungan
walaupun kesan amat mendalam

tidakkah ada sedikit kesedaran
untuk terus pelihara keamanan dan kehijauan
yang menjadi tunjang kebahagiaan alam
kerana tak mampu dibeli dengan wang
setiap mata yang memandang
bermunajat kepada Tuhan...
Agar dipelihara keamanan
wujudkan kedamaian.

salam terakhir




salam kuucap penutup duka

kolam-kolam sayu menitis hiba

senyum terukir mengaburi kecewa

tawa yang hadir sebenarnya sengsara

namun tabah menguatkan jiwa

agar tidak lenyap rasa bahagia

walau tak mampu untuk berkata

kasih yang singgah takkan kulupa

dari jauh ku renung ku doakan kau bahagia

ketentuan-Nya aku terima dengan redha.


26 mei 2009......4.49 p.m